Gezondheid
Hoe een groene omgeving tot een betere gezondheid leidt?
Er werd al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van bijvoorbeeld het pesticiden gebruik in natuur en milieu en de nare gevolgen ervan. Onderzoeken onder invloed van positieve variabelen om gezondheidsvariatie te meten zijn veel geringer in aantal.
Een uitzondering op de traditie levert dr. Qing Li. Deze onderzoeker heeft jarenlang de invloed van een bosrijke omgeving op onze gezondheid onderzocht. Hij toonde de vastgestelde positieve invloed ervan aan op de zogenaamde‘natural killer cells’ (NK cellen), die onderdeel zijn van ons (aangeboren) immuunsysteem.* Li vermoedt dat de vluchtige aromatische substantie van de bomen, ofwel phytoncides, een belangrijke rol spelen bij het activeren van deze specifieke cellen. Met zijn onderzoeken laat hij zien het verpozen in de natuur de bloeddruk kan verlagen. Stressreacties worden lichter en het immuunsysteem wordt weerbaarder. Verblijf in de bossen verbetert de energiespiegel, werkt positief op de creativiteit en verhoogt de concentratie. Maar het is volgens hem niet duidelijk welke factoren in het bos de menselijke NK-cellen activeren.
Ons immuunsysteem
Volgens Qing Li gaat het bij het ‘bosbaden’ niet alleen maar om een wandelingetje in het bos, maar om een langzame wandeling in het bos. “Diep ademhalen is heel belangrijk en langzaam lopen,” vertelt hij. De dokter gaat met groepen mensen het bos in en neemt voor en na het ‘bosbaden’ bloedmonsters af om de activiteit van de NK-cellen, de natural killer cells, te meten. Deze cellen spelen een grote rol in ons immuunsysteem en worden door hem de ‘lichaamspolitie’ genoemd.
Met zijn onderzoek toont hij aan dat de effecten van het bosbaden wel zeven dagen zichtbaar zijn in de activiteit van deze NK-cellen. “De hypothese is dat als je één keer per maand een wandeling in het bos maakt je de kans op kanker verkleint, omdat de activiteit van de NK-cellen wordt gestimuleerd. ‘Bosbaden’ werkt dus als preventieve geneeskunde,” wordt in zijn film uitgelegd.
Uit het onderzoek van dokter Qing Li blijkt ook dat een lange wandeling door de stad bijna geen effect heeft op de activiteit van de NK-cellen. “Het gaat dus niet om de fysieke activiteit van het wandelen, maar echt om het wandelen in de natuur,” legt hij uit. Het wandelen in een bos heeft het sterkste effect, maar wandelen in een stadspark kan ook. “Dat moet je dan wel dagelijks doen en hoe meer bomen er in het park staan, hoe groter het effect zal zijn.”