Nieuwe streekproducten en transportwinst

Er valt veel te winnen wanneer we lokaal voedsel met aandacht produceren. We bepleiten het zogenaamde ‘korte’ ketensysteem, als het om het vervoer van verse en ongeschonden gewassen gaat. Streekeigen en seizoensgebonden producten dienen te worden gestimuleerd, ook al om de milieubelasting vanwege de onnodig geworden omtrekkende transportkilometers. Bovendien zullen nu ook de verpakkingen in efficiënt aangepast kunnen worden.

In logistieke zin bestaan er sinds jaar en dag andere alternatieven. We denken bijvoorbeeld aan het zogenoemd groenteabonnement, die een contact tussen boer, biologische winkel en consument mogelijk maakt. De consument koopt wekelijks een pakketje seizoengroenten en haalt dat op een afgesproken dag af op een afhaalpunt in zijn buurt. De boer produceert zoveel mogelijk zelf en vult het assortiment eventueel aan met producten van een andere bioboer. Via dit systeem is de boer verzekerd van zijn afzet en van een goede prijs.

Lokale voedselbosproductie heeft als voordeel dat men er zeker van kan zijn dat de oorsprong van de producten ‘geaard’ zijn en niet is onttrokken aan een verschraalde monocultuur.

Nieuwe inititatieven

Onbekende lokaal teeltbare producten die best wel in de belangstelling zouden mogen staan zijn bijvoorbeeld:

  • De diverse soorten noten zoals eetbare pecan-, amandel-, wal-, en hazelnoten.
  • De lindenboom waarvan de lekkerste slablaadjes geplukt kunnen worden, net als de bloem van de tulpenboom trouwens.
  • De smakelijke paw paw die als een geduchte concurrent van de banaan en mango geldt.
  • Weelderige bamboe levert niet alleen een overdaad aan smeuïge scheuten, hij is ook goed voor constructiemateriaal. Van zijn wuivende halmen is graan voor meel te oogsten. De Chinezen wisten bovendien al dat bamboescheuten een medicinale werking hebben.
  • Door het bestanddeel saponinen kunnen de gekneusde bladeren van de klimop als ‘zeepplant’ gebruikt worden.
  • Paddenstoelen zijn een smakelijke vleesvervanger en dienen als grondstof voor het fluweelzachte ‘paddestoelenleder’. Van het zijdezachte ‘leer’ van paddenstoelen kunnen dus schoenen gemaakt worden. Mocht deze ledervervaardiging eenmaal gebruikelijk zijn geworden, dan worden we wat dit betreft alweer een beetje minder afhankelijk van de BIO-industrie.

Kortom, we moeten de meerwaarde van voedselbosproducten voor vol aanzien. Ze bestrijken ons natuurlijk bestaan.