Boeken

Goed eten, filosofie van voedsel en landbouw

Michiel Korthals, 2018, ISBN 9789460043703

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Maar wat stoppen we precies in onze mond? En is het niet zo dat uitbuiting, extreem over- gewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen, maar de vraag is: hoe dan?In Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen en ontwikkelt hij een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal. Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

SHINRIN YOKU, bosbaden

Door Dr. Qing Li, 2018, ISBN 9789400509849

Dr. Qing Li, internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde, toont aan dat je door tijd door te brengen tussen bomen en planten (en dat kan ook al door meer kamerplanten in huis te nemen of essentiële oliën te verstuiven) je bloeddruk kunt verlagen, stress kunt verlichten, meer energie kunt krijgen en je immuunsysteem kunt versterken. In dit boek laat hij zien hoe je optimaal van deze natuurtherapie kunt profiteren, met anekdotes over de enorme kracht van bomen en praktische aanwijzingen om shinrin-yoku zelf te proberen.

Het verborgen leven van bomen

Peter Wohlleben, 2016, ISBN 9789400507326

In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!

Boswachter Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld…Het geheime leven van bomen is een onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos.

Het Bos

Peter Wohlleben, 2017, ISBN 9789400508934

In deze handleiding neemt de populaire boswachter Peter Wohlleben ons mee op een ontdekkingsreis door de verborgen wereld van bomen en het bos. Op entertainende wijze vertelt hij hoe we verschillende bomen en hun eigenschappen kunnen onderscheiden.
Daarnaast geeft hij talloze tips en adviezen over hoe je je weg kunt vinden zonder kompas of gps, onder welke bomen je moet schuilen tijdens een storm, welke bessen en paddenstoelen eetbaar zijn, hoe je dierensporen moet lezen, hoe je jezelf met natuurlijke insectenverdelgers tegen muggen, mieren en teken kunt beschermen, hoe je het bos met kinderen kunt verkennen en hoe je het best een nacht alleen in het bos kunt doorbrengen.

De geheime band tussen mens en natuur

Peter Wohlleben, 2010, ISBN 9789400512429

De auteur neemt ons mee naar een prachtige wereld waar de mens niet superieur is, maar een deel van de natuur, zoals elke plant en elk dier.
Hebben mensen net als sommige dieren een zesde zintuig voor gevaar? Is het mogelijk dat ons reukorgaan superieur is aan de speurneus van de hond? Hoe kan het dat ons immuunsysteem op de kleuren en de geur van het bos reageert? En omgekeerd: kunnen bomen ademhalen? Is er zelfs een soort hartslag bij ze meetbaar? En moeten we planten misschien als intelligente wezens beschouwen?

Holzer’s permacultuur

Sepp Holzer, ISBN 9789062245178

Een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf.
Met een voorwoord van Fransje de Waard.
Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde plantenen dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.
Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin.

Permacultuur werkt niet tegen de natuur in, maar met haar samen.
Sepp Holzer’s gevecht met het gevestigde landbouwsysteem bezorgde hem in Oostenrijk de naam ‘boerenrebel’. ”Ik putte ook altijd kracht uit de natuur: wanneer ik weer eens in de clinch lag met de autoriteiten, zwierf ik urenlang over mijn land, terwijl ik zaad verzamelde en op andere plekken verspreidde. Ook haalde ik nieuwe energie uit het observeren van mijn dieren en planten.”

Het Voedselbos, vier seizoenen ketelbroek

Mac van Dinther, 2020, ISBN 978 90 5759 432 8
De wereld heeft dringend behoefte aan alternatieven voor de gangbare landbouw. Voedselbossen produceren eten door met de natuur mee te werken, in plaats van ertegenin te gaan. Volkskrant-journalist Mac van Dinther liep – als pionier – een jaar lang rond in voedselbos Ketelbroek in Groesbeek om te praten, te kijken en te proeven. Daarvan deed hij verslag in een vierdelige reeks artikelen in de Volkskrant: Herfst, Winter, Lente en Zomer.
Die reportages zijn nu gebundeld, aangevuld met een voorwoord, epiloog, recepten, plantenkaders en prachtige foto’s van Henk Wildschut.

Praktisch handboek voedselbossen

Martin Crawford, 2018, ISBN 978 90 77463 352

In Praktisch Handboek Voedselbossen lees je alles wat je moet weten, voor de herbestemming van je achtertuin of de inrichting van een groter perceel. Met adviezen over planning, ontwerp (toegepaste permacultuur principes), aanplant en onderhoud. Ook worden ruim 450 geschikte gewassen besproken voor de diverse groeilagen – vrijwel allemaal eetbaar en een vitale verrijking van het menu met tal van onbekende smaken.

Op zoek naar vitale voeding, biofotonen openbaren innerlijke kwaliteit

Jürgen Strube en Peter Stolz, 2010, ISBN 9789490657017

Op zoek naar vitale voeding ‘beschrijft onderbouwd met heldere diagrammen het verschil in groei van voedingsmiddelen waarbij het onderscheid gemaakt wordt tussen biologische en reguliere voeding. Door smaakvervlakking en eenzijdig aanbod van geïndustrialiseerd voedsel zijn we niet meer goed in staat om dit verschil te proeven terwijl eerlijke voeding juist bij zou moeten dragen aan onze levens constitutie.